INFORMARE ȘI CONSILIERE PROFESIONALĂ

DEZVOLTARE PERSONALĂ
decembrie 3, 2017
EVOLUȚIA TRASEULUI EDUCAȚIONAL VIITOR
decembrie 3, 2017

INFORMARE ȘI CONSILIERE PROFESIONALĂ

Pentru mulţi absolvenţi, a găsi un loc de muncă reprezintă un deziderat destul de greu realizabil. Numărul locurilor de muncă disponibile este relativ mic, cerinţele angajatorilor par a fi greu de îndeplinit, şi poate sunt nişte mici probleme şi din punctul de vedere al încrederii în sine şi al autocunoaşterii. Pentru a obţine un loc de muncă bun, cât mai repede posibil, trebuie să ne pregătim din timp.

Dar ce înseamnă această pregătire? Ce ar trebui să facem? Când trebuie să încep să mă pregătesc pentru construirea carierei? Ei bine, pentru a reuşi în carieră, trebuie să ne formăm numeroase abilităţi. Dezvoltarea abilităţilor de management al carierei trebuie să înceapă în copilărie şi continuată în perioada adolescenţei, tinereţii, dar şi în perioada adultă, adică pe tot parcursul vieţii profesionale.

Altfel spus, informarea și consilierea profesională trebuie să fie un proces continuu.

Consilierea profesională presupune parcurgerea mai multor etape:

  1. Autocunoaşterea. Pentru a alege profesia cea mai potrivită, în primul rând trebuie să ne cunoaştem foarte bine însuşirile de personalitate, aptitudinile, abilităţile, competenţele, interesele, valorile, trebuie să ştim ce trebuie să facem pentru a ne dezvolta în direcţia dorită (este vorba despre educaţie, formare, dar şi de autoeducaţie, autoformare).
  2. Explorarea profesiilor este o etapă deosebit de importantă. Trebuie să avem cât mai multe informaţii despre profesiile existente, pentru a găsi profesia care este în concordanţă cu interesele şi aptitudinile noastre, cu însuşirile de personalitate care ne caracterizează. În acelaşi timp adunăm informaţii şi despre ofertele instituţiilor de învăţământ, pentru a găsi şcoala care ne poate pregăti cel mai bine.
  3. Luarea deciziei privind o anumită profesie va fi urmată de admitere şi frecventarea cursurilor şcolii care formează specialişti în domeniul respectiv.
  4. Urmează căutarea unui loc de muncă, angajarea, iar apoi dezvoltarea carierei (şi, la nevoie, reluarea etapelor anterioare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>