ORIENTAREA ÎN CARIERĂ A ADOLESCENŢILOR ŞI ROLUL FAMILIEI
mai 2, 2018
ROLUL FAMILIEI ÎN COMBATEREA ABSENTEISMULUI ŞCOLAR – O PROBLEMĂ MEREU ACTUALĂ
mai 2, 2018

PLANIFICAREA CARIEREI ȋN 4 PAŞI

Pentru cei care cred că a-ţi planifica viitorul profesional este o treabă uşoară, avem veşti cât se poate de neplăcute. Procesul de alegere şi mai departe, de planificare a carierei este unul de lungă durată, care constă ȋntr-o analiză permanentă a intereselor, valorilor, preferinţelor şi oportunităţilor personale.

Vă prezentăm o tehnică de planificare a carierei ȋn 4 paşi. Propunerea vine de departe, din partea Guvernului Australiei, de la departamentul de orientare vocaţională.

1.       Cunoaşterea 

Ia startul prin a te gandi unde te afli acum, ce cunoşti despre tine, ce ai vrea să afli şi unde ai vrea să ajungi. Apoi poţi ȋncepe uşor, uşor să afli care ȋţi sunt abilităţile, interesele şi preferinţele (măsurate prin IQ, alegeri vocaţionale şi personalitate). Câteva exemple de ȋntrebări pe care ţi le poţi pune ȋn această etapă sunt:

  • Unde mă aflu acum?

  • Ce ȋmi doresc de la un job sau de la o carieră?

  • Ce mi-ar plăcea să fac?

  • Pentru ce aş fi potrivit?/Care sunt punctele mele forte?

  • Ce este important pentru mine?

Dacă este dificil să răspunzi la aceste ȋntrebări, acesta este momentul ȋn care noi te putem ajuta. pemeserie.ro este creat pentru a te susţine să scoţi la iveală răspunsurile la aceste ȋntrebări dificile ȋntr-un format vizual clar şi uşor de ȋnţeles, atât pentru tine cât şi pentru cei din jur (părinţi, profesori etc.)

Trebuie să ştii ȋnsă că aplicarea testelor este doar primul pas. Urmează nivelul 2.

2.       Informarea

Acest pas ȋnseamnă să explorezi diverse zone care ȋţi trezesc interesul. E important să afli care sunt cerinţele exacte ȋn diverse ocupaţii, să cântăreşti avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre ele şi să ştii ce aşteptări să ai de la fiecare dintre profesii. Nu ȋn ultimul rând, e important să fii tot timpul conştient de modul ȋn care fiecare dintre aceste activităţi te atrage cu adevărat şi poate să devină pentru tine o pasiune, mai degrabă decât o modalitate de a-ţi câştiga existenţa. Ȋn această etapă, poate fi de ajutor să ȋţi răspunzi la ȋntrebări ca:

  • Ce meserii din aria x de interse mă atrag cel mai mult?

  • Care sunt opţiunile pe care mi le oferă această profesie?

  • De ce abilităţi am nevoie pentru a avea succes ȋn această profesie?

  • Ce abilităţi am deja şi ce abilităţi trebuie să dezvolt pentru această profesie?

  • Ȋn ce constă efectiv acest tip de activitate?

Pentru a obţine răspunsul la această ultimă ȋntrebare, te sfătuim să stai de vorbă cu oameni care lucrează deja ȋn domeniu şi pot să ȋmpărtăşească cu tine din experienţa lor. O altă modalitate este aceea de a face voluntariat sau stagii de practică/internship ȋntr-o companie care are printre angajaţi profesionişti din domeniul tău de interes. Astfel, vei putea observa „pe viu” ce ȋnseamnă să fii inginer, programator, avocat sau orice altceva. De multe ori, aşteptările noastre nu se potrivesc perfect cu realitatea. Ideal ar fi ca la finalul acestei etape să ai o listă cu câteva profesii din care să alegi ȋn etapa trei.

3.       Decizia

Ȋn această etapă ceea ce trebuie să faci este să compari opţiunile şi să te gândeşti ce ţi se potriveşte cel mai bine ȋn acest moment. Câteva ȋntrebări ajutătoare:

  • Care sunt opţiunile de pregătire/training ȋn acest domeniu?

  • Cum se potriveşte profesia aceasta cu abilităţile, personalitatea şi interesele mele?

  • Cum se ȋncadrează această profesie pe piaţa muncii ȋn acest moment şi care sunt perspectivele?

  • Ce ar trebui să fac pentru a ajunge să practic această profesie?

  • Mă văd făcând asta zi de zi pentru o lungă perioadă a vieţii mele?

La sfârşitul acestei etape, ar fi ideal să ai o listă destul de scurtă de opţiuni şi  să te ȋndrepţi deja spre etapa a patra şi anume:

4.       Acţiunea

Acţiunea ȋncepe prin a planifica paşii pe care urmează să ȋi ȋntreprinzi. Pentru asta trebuie să utilizezi toate datele pe care le ai ȋn acest moment despre tine, despre diverse profesii şi despre posibilităţile pe care sistemul de ȋnvăţământ ţi le pune la dispoziţie.

Poţi ȋncepe prin a te gândi care sunt paşii exacţi ce trebuie urmaţi, cine te poate ajuta şi susţine ȋn acest proces şi nu ȋn ultimul rând dacă eşti mulţumit de alegerile tale. Dacă ceva din tine ȋţi spune că nu ai făcut cea mai potrivită alegere, noi te sfătuim să reexaminezi oportunităţile de câte ori este nevoie, până te vei declara satisfăcut de hotărârea ta.

Alegerea carierei este un proces dificil şi extrem de important, cu efecte majore asupra ȋntregii tale vieţi, aşa că te sfătuim să ȋţi acorzi tot timpul necesar pentru asta. Şi bineȋnţeles, să ceri ajutor atunci când simţi nevoia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>