EVOLUȚIA TRASEULUI EDUCAȚIONAL VIITOR

INFORMARE ȘI CONSILIERE PROFESIONALĂ
decembrie 3, 2017
DE ZIUA EDUCAȚIEI LA LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ALBA IULIA DEMAREAZĂ UN NOU PROIECT
decembrie 11, 2017

EVOLUȚIA TRASEULUI EDUCAȚIONAL VIITOR

Ce vreau să devin? Ce profesie să îmi aleg? Voi putea avea cariera pe care o visez? Spre ce domeniu să mă orientez? Câtă bătaie de cap ne dau dau aceste întrebării?

Când ești tânăr, la început de drum, toți au impresia că trebuie să te sfătuiască, să te îndrume sau și mai rău să îți dicteze ce cale să urmezi, toți arogându-și dreptul de a fi siguri că știu ce este cel mai bine pentru tine datorită experienței sau vârstei pe care o au.
Nu o singură dată, am auzit persoanele din jurul meu spunând, că și-au ales o profesie pentru că așa a vrut mama sau tata, că doar, ei știu cel mai bine ce trebuie să facă urmașii lor. De ce ? Pentru că, ei le-au dat viața.

Aceste persoane care s-au pregătit în domenii, alese de altcineva sau alese sub unele influențe, nu sunt pe deplin satisfăcute de munca pe care o depun, li se pare obositoare, nu mai au chef de muncă, doresc să se termine programul cât mai repede, nu își mai suportă colegii, șefii, într-un cuvânt sunt nemulțumite. De ce? Pentru că nu pun suflet în ceea ce fac, nu fac cu plăcere și totul devine o rutină obositoare.

De aceea, atunci când ne alegem profesia trebuie să ținem cont de ceea ce ne place, ce ne oferă satisfacții, să fim conștienți pe ce drum pornim, ce oportunități ni se deschid, în funcție de profesia pentru care optăm.
Astfel, atunci când ne alegem profesia este necesar să ne facem un plan, o idee despre domeniile pentru care avem afinități, apoi să ne informăm amănunțit despre ce implică alegerea unei profesii în domeniile respective.

După ce stabilim domeniile și implicațiile este bine să vedem ce oportunități ni se deschid urmând o profesie într-unul din ele.
Asta reprezintă informarea, pe care este necesar să o facem, după care urmează analiza, care constă în a fi sincer cu noi, pentru că este vorba de viața noastră, și  răspunde la mai multe întrebări:
Cât de mult ne dorim să practicăm o profesie?

Cât suntem dispuși să alocăm din timpul nostru acesteia?
Cât de repede ne putem plictisi de ea?
Ce satisfacții ne oferă o muncă depusă în acel domeniu?
Avem posibilitatea de a schimba locul de muncă în cazul în care nu ne mai satisface? Și cât de ușor ne putem găsi un altul în acel domeniu?
Care este șansa să ne clădim o carieră în domeniul respectiv? Pentru că, există o diferența între profesie și carieră. Cariera se clădește în timp și are la bază profesia pe care ai ales-o. O carieră nu o faci peste noapte, iar dacă profesia nu te satisface, nu sunt prea multe șanse să cladești o carieră pe baza ei.

Cele mai importante întrebări sunt: Ce oportunități ne oferă profesia aleasă? Ce job-uri mai putem practica dacă alegem un anumit domeniu? Cât de mult contează satisfacția materială?

Consider că la începutul profesiei este necesar să ne gândim cum ne clădim o carieră, să investim în noi, să studiem, să dorim ca ceeea ce facem să devină important. Este important ca “la început să investim în noi pentru ca mai apoi să putem crește” – este o vorba bătrânească “culegi ce semeni”, dacă la începutul profesiei nu semeni ceva bun în niciun caz mai târziu nu vei culege roadele așteptate. În viață, în ceea ce privește cariera culegi în timp, iar pentru a putea culege trebuie ca decizia pe care o luăm în privința profesiei să fie bine cumpănită și aleasă.

Alegerea ne aparține, nu spun că nu e bine să asculți sfaturi și să ții seama de ele, dar alegerea finală să o facem în funcție de ceea ce simțim că putem face, nimeni nu o să exercite o profesie în locul nostru.

Retrospectiva asupra calităților pe care le avem, oportunităților și de ce nu a lipsurilor noastre este cea în funcție de care trebuie să hotărâm.

Un lucru trebuie conștientizat: foloasele materiale nu sunt pe primul loc, acestea se obtțin, dacă depui o muncă satisfacătoare și pe plan personal, o muncă plăcută este și utilă, dacă știi să legi drumul pe care vrei sa mergi.

Alegerea profesiei nu e o decizie ușoara, de ea depinde cariera și uneori familia noastră, dar ceea ce este ușor în viață nu este neapărat și plăcut.

Aveți încredere în voi, instinctul nu vă înșeală, veți ști ce să alegeți pentru a vă satisface pe plan profesional și a avea carierele visate, doar credeți în voi, în forțele și capacitățile voastre, neuitând nicio clipă, însă, și ce lipsuri aveți, ele sunt elementul surpriză care poate să apară în calea carierei pe care o visați.
Fiți sinceri, credeți în voi și așa veți învinge orice, oriunde și oricând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

//]]>